Klassetur til Svartisen

Etter bare et par uker på folkehøgskolen dro vi på vår første langtur. Vi skulle ha et toukers brekurs og satte så klart kursen mot Svartisen. Svartisen er Norges tredje største bre og har fine brearmer med blåis med lange hvite sletter oppe på selve breen.

Vi kjørte via Lødingen videre til Glomfjord. Her må man ta båt over fjorden for å komme frem til breen. Vi hadde camp unden Engabreen og startet med kurs på Blåisen. Dette var første gang jeg satte på stegjern og tok et godt feste med begge føttene i skikkelig breis. Den følelsen glemmer jeg aldri. Etter det første steget var jeg frelst. Det er ikke vanskelig eller farlig, men man må lære seg å stole på nytt utstyr og ikke minst på sin egen kroppskontroll.

Vi klatret litt, gikk litt i taulag og fikk opplevd litt hvordan det var å være på is.

Etter en dag i på Engabreen gikk vi opp til Tåkeheimen. Ca 1000 moh, rimelig bratt oppover hele veien. Med sekker på 20-30 kg!! Men en tung tur blir fort glemt når man kommer seg opp og ser rundt seg. Svartisen har nydelig utsikt mot Helgelandsfjell og nydelig landskap. Her er det høye og spisse topper, snø og is, og ikke minst mye himmel. Vi var ekstremt heldig med været på turen vår. Solskinn og lite vind hver eneste dag!

På tåkeheimen har DNT hytter som vi benyttet oss av. I hvertfall noen. Siden det var klar himmel la noen av oss under stjernene å sov. Temperaturen var også grei så vi slapp nattefrost.

 

 

Etter netter i dunpose under nordlyset var det klart for de skikkelige turene. Vi gikk på bre hver dag, ble kurset i alt fra gåteknikk til knuter og sikring. Det beste var redningsøvelsene hvor vi ble heiset ned i store sprekker for så å bli reddet opp.

 

Svaristuren er nok en av de fineste turene jeg noensinne har vært på! Helt på linje med både Himalaya og Svalbard, og det er ikke mer enn et par timers kjøretur fra Kvikstad. Kan det bli bedre?!

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Usortert. Bokmerk permalenken.

Ka du si?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s